Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Wikipedia szerint 
(http://hu.wikipedia.org/wiki/Baklava)

Hozzávalók:
  • 500 g rétestészta;
  • 3/4 csésze olvasztott, sótlan vaj;
  • 2 csésze finomra vágott dió;
  • 1 csésze finomra vágott mandula;
  • 1/4 csésze cukor;
  • 2 teáskanál őrölt fahéj;
  • 1/8 teáskanál darált szegfűszeg;
  • 2 evőkanál méz


Vajazzunk ki egy közepes tepsit és rakjunk az aljára 9 réteslapot. Mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal. Keverjük össze a diót, a mandulát a cukorral és a fűszerekkel és a keverék felét öntsük a réteslapokra. 

Fedjük be 2 réteslappal, ezeket is kenjük meg az olvasztott vajjal, terítsük szét rajta a maradék diós keveréket, végül tegyük a tetejére a maradék réteslapokat szintén vajjal kenve. Szúrjuk át a felső réteget gyémánt alakban, és hintsük meg vízzel, nehogy a felső réteg összepöndörödjön. Közepesen meleg sütőben süssük 30 percig, majd tegyük melegebb hőfokra a sütőt és itt is süssük 30 percig. 

Ha a teteje túl gyorsan elkezdene barnulni, fedjük le. Amíg sül készítsünk szirupot: cukor, víz, szegfűszeg, fahéj, citromlé keverékét főzzük össze. Amikor a cukor elolvadt, még 10 percig forraljuk, szűrjük le, majd hűtsük ki. 

Amikor a sütemény megsült, vegyük ki és még a forró tetejét kenjük meg a hideg sziruppal. Néhány órát hagyjuk állni mielőtt felvágnánk.

How To Make Baklava